Als je in Nederland een nieuw voertuig koopt, doet de importeur BPM aangifte voor het voertuig. Dat is natuurlijk fijn, want dat betekent dat je het helemaal niet zelf hoeft te doen. Pas als de BPM aangifte is betaald, krijg je het kenteken van het RDW. Je kunt vanaf dat moment het voertuig gebruiken op de openbare wegen, echter zijn er ook een aantal situaties waarin je zelf BPM aangifte moet doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je een auto wilt importeren uit het buitenland. Maar wat is BPM aangifte precies en hoe doe je de aangifte? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je precies weet hoe het werkt. Lees het daarom eens grondig door.

Wat is BPM aangifte precies?

BPM staat voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Het is de belasting die je betaalt voor een personenauto, motor of bestelauto. De belastingdienst berekent vaak de BPM voor een bepaald voertuig aan de hand van de CO2-uitstoot. Het is vaak een percentage van een catalogusprijs van een voertuig. Bovendien betaal je ook BPM over de extra’s die onderdeel zijn van de catalogusprijs. Dit kunnen extra opties zijn, maar ook accessoires en de meerkosten voor bijzondere uitvoeringen. Bij een BPM aangifte geef je je voertuig aan bij de belastingdienst en moet dit altijd gebeuren. Zonder een BPM aangifte mag je het voertuig officieel niet gebruiken. Je kunt een BPM aangifte op papier doen, maar natuurlijk is dit ook online mogelijk.

Je doet de BPM aangifte, zodat je een Nederlands kenteken op je voertuig krijgt. Het is een eenmalige belasting die geheven wordt voor iedere auto. Soms kan het zijn dat je helemaal geen BPM belasting hoeft te betalen. Dit is alleen het geval als de CO2-uitstoot van het voertuig heel laag is.

Wanneer moet je BPM aangifte doen?

Er zijn verschillende situaties waarin je zelf BPM aangifte moet doen. Dit kun je zelf doen, maar ook uitbesteden aan een BPM aangifte specialist. Als je in het buitenland een personenauto koopt en hiermee in Nederland wilt rijden op de openbare weg. Ook moet je zelf BPM aangifte doen als je een voertuig bouwt en hiermee wilt rijden op de openbare weg. Je moet ook aangifte doen als je op de openbare weg in Nederland een voertuig wilt gebruiken met een buitenlands kenteken, dit is ook het geval als de personenauto gehuurd is. Laat de BPM aangifte over aan een expert, zodat je zeker weet dat het goed gedaan wordt.